Vad är en e-faktura?2019-02-24T00:14:28+00:00

Vad är en e-faktura?

Vad är en e-faktura?

Eftersom begreppet e-faktura definieras på olika sätt tycker vi att det är viktigt att klargöra vad vi menar med en e-faktura.

Enligt vår definition är en äkta e-faktura en faktura som ställs ut, tas emot och behandlas elektroniskt. Den är digital från det att den skapas i affärssystemet av utställaren tills den tas emot och behandlas av mottagaren. En äkta e-faktura är med andra ord elektronisk under hela sin livstid.

Vissa företag väljer att skicka en PDF-kopia av fakturan med e-post. Denna kopia kan scannas eller skrivas ut på papper för att därefter registreras i reskontran. Vi erbjuder möjlighet att skicka PDF-faktura via e-post som en tilläggstjänst, men vi rekommenderar våra kunder att skicka och ta emot äkta e-fakturor av flera anledningar.

Fördelar med äkta e-fakturor

  • Det är enklare att uppnå en hög grad av automatisering med äkta e-fakturor än med PDF-fakturor.
  • Avsändaren får inte automatiskt någon kvittens på att PDF-fakturan kommit fram till mottagaren.
  • PDF-fakturor kan fastna i mottagarens spamfilter.
  • Många större företag godkänner inte PDF-fakturor via e-post.

  • Mottagaren måste investera i en scanninglösning för att kunna tolka PDF-fakturan automatiskt.
  • Betydligt mindre mängd information (färre fält) tolkas vid scanning jämfört med när fakturan är helt elektronisk.
  • Studier visar att sannolikheten för att en scannad faktura tolkas helt utan fel endast är 34,7%, vilket innebär tidskrävande felhantering.

Vill du veta mer?

Kontakta oss gärna för mer information!

Jag vill bli kontaktad

Anledningen till att vi gick över till e-faktura var för att få en säkrare validering, men också för att det blir mindre risk för fel i fakturorna.

Mariana Andersson, Manager Accounts Payable, Stena Line
Läs kundcaset här

Mer om vårt erbjudande

Denna hemsida använder cookies och andra tredjepartstjänster för att analysera trafiken i enlighet med vår privacy policy. Du kan ändra dina inställningar för cookies när du vill genom att följa instruktionerna i vår privacy policy. Ok